Ale nie! Kde je JavaScript?
Váš webový prehliadač nemá povolený JavaScript alebo nepodporuje JavaScript. Ak chcete správne zobraziť túto webovú lokalitu, povoľte JavaScript vo svojom webovom prehliadači, alebo inovujte na webový prehliadač, ktorý podporuje JavaScript.
Kto je online
Hostí online 1

Užívateľov online 0


Celkom členov: 8
Najnovší člen: Marek
Témy fóra
Najnovšie diskusie
Najhorúcejšie témy
  • Žiadne témy
Články

Pôvod Pstruha dúhového

Pstruh dúhový – Oncorhynchus mykiss pochádza zo Severnej Ameriky. Prvé ikry boli dovezené z Kalifornie do Nemecka už v roku 1881.

Mapa pôvodu PD

Odtiaľ ho chovatelia ďalej rozšírili aj na naše územie. Hovorilo sa mu preto aj pstruh kalifornský dúhový. Keďže rástol rýchlejšie ako pstruh potočný a bol odolnejší proti chorobám, vyššej teplote vody a do určitej miery aj znečisteniu, začal sa jeho chov čoraz viac rozširovať.

Ryby sa vykrmovali mletým a predvareným hovädzím, alebo konským mäsom z porážok, či bitúnkov. Tržné – tzv. stolové pstruhy boli veľmi obľúbené hlavne v kúpeľných mestách ako napríklad v Piešťanoch, v Trenčianskych Tepliciach a inde. Skutočný rozmach chovu pstruha dúhového nastal až v šesťdesiatych rokoch minulého storočia v súvislosti so stále širším uplatnením granulovaných kompletných kŕmnych zmesí. Začala sa tak nová etapa priemyslového chovu, kde sa vo veľkej miere využívala už aj mechanizácia pri kŕmení, triedení a neskôr aj pri jatočnom spracovaní pstruhov.

Jeho kladné vlastnosti nezostali bez povšimnutia ani u rybárskych hospodárov. Pstruh dúhový sa tak už od prvého dovozu začal uplatňovať nielen v podmienkach rybničných chovov, ale aj pri zarybňovaní voľných vôd. Tu sa výborne prejavila jeho vysoká prispôsobivosť novým podmienkam, minimálna vyberavosť v potrave a vysoká žravosť. Pstruh dúhový tak predstavoval spestrenie obsádky našich druhov rýb. Bol vysadený dokonca aj do Štrbského plesa, Vrbického plesa, či do Morského oka.

Zdroj: https://www.slovenskyrybar.sk/

Lubo marec 23 2020 610 prečítaní 0 komentárov 0 hodnotení Tlačiť

0 komentárov

Zanechať komentár

Prihláste sa, ak chcete napísať komentár.
  • Žiadne komentáre neboli uverejnené.


Hodnotenie je k dispozícii iba členom.

Prosím, Prihlásiť sa alebo Registrovať pre hlasovanie.
Perfektný! (0)0 %
Veľmi dobrý (0)0 %
Dobrý (0)0 %
Priemerný (0)0 %
Biedny (0)0 %
Prihlásenie
Ešte nie ste členom? Kliknite sem a zaregistrujte sa.